Du slänger väl inte illaluktande träningskläder?

Vi har nog alla råkat ut för det. Träningskläder som plötsligt börjar lukta väldigt illa. Det spelar liksom ingen roll om man tvättar dem extra länge eller använder supertvättmedel eller extra sköljmedel. Visst, de luktar fräscht hela vägen till byrålådan och tills du tar på dig dem. Det är då de kommer i kontakt med kroppsvärme och börjar utsöndra den där stinkande, odören. Det kan lukta surt, ammoniak, gammal svett, unket eller bara som någon som inte duschat på väldigt länge. Det har faktiskt hänt att jag köpt nya plagg på plats på gymmet när jag inte stått ut med stanken. Det är förstås jättejobbigt när man har ett plagg som man verkligen gillar och trivs med och som man inte längre kan ha på sig.

De allra flesta träningsplagg som drabbas av den här stanken är gjorda av funktionsmaterial vilket är en blandning av olika syntetiska material. Det finns dock väldigt bra husmorsknep för att få bukt med lukten:

Så här förebygger du illaluktande träningskläder

  1. Tvätta dina träningskläder direkt efter träningen – låt dem inte ligga blöta i träningsväskan utan släng dem direkt i tvättmaskinen
  2. Undvik alltid sköljmedel när du tvättar funktionsmaterial. Dels hindrar sköljmedlet att funktionsmaterialet fungerar som det ska eftersom det täpper till ”porer” och ”kanaler” i tyget där svett ska rinna och luft ska passera. Dessutom ”binder” sköljmedlet bl.a. organiska partiklar och andra ämnen till plagget vilket leder till odör.

Så här får du bort lukten från plaggen

  1. När dina plagg börjar stinka kör du dem i maskin med ca 1 dl koncentrerad ättika 24% direkt i trumman. Använd inte tvätt- eller sköljmedel. Kör ett program som du brukar köra, exempelvis ”syntet 40 grader” och därefter kör du den igen med bara tvättmedel för att bli av med eventuell ättiklukt. Torka som vanligt.
  2. Blir du inte av med lukten efter punkt 1 kan du testa att lägga plaggen i blöt med 1 dl ättika över natten. Kör därefter i tvättmaskin som vanligt.
  3. Efter att kläderna torkat kan du lägga de rena träningskläderna i en plastpåse som du försluter och lägger i frysen eller ställer utomhus om vintern (minusgrader krävs) ungefär ett dygn. Den låga temperaturen gör att de flesta av bakterierna i plaggen dör och eventuell lukt kan försvinna.

Vad du INTE ska göra

Ju smutsigare textilier desto högre temperatur på tvättprogrammet brukar ju vara en ganska bra grundregel. Men undvik detta när det gäller träningskläder med funktionsmaterial. Om du kollar på skötselrådsetiketten står det säkert 40°C eller kanske t.o.m. 30°C. Egentligen vansinnigt opraktiskt om man tänker efter men tvättar du i högre temperatur riskerar tyget att förstöras och livslängden på plagget att förkortas avsevärt.

Så, kortfattat:

  1. Tvätta funktionsplagg omedelbart efter träning.
  2. Håll dig till plaggets skötselråd.
  3. Använd ättika 24%, antingen i blötläggning eller i tvätten.
  4. Tvätta som vanligt efter ättikbehandling.
  5. Lägg rena plagg i frysen i 24h.