Möt mina nya träningspolare!

Nu slutligen har även jag konverterat och kastat mig in i barfotavågen som sköljer över vårt land. För den oinvigde kan sägas att barfotaskor är ett slags sko som ska ge känslan av att vara barfota fastän du inte är det. Idag finns ganska många varumärken som tillverkar barfotaskor. Nike kallar sina sulor för ”Free Run” och trots att de har ganska tjock sula så är den uppdelad i många bitar för att ge foten så stor rörlighet som möjligt. Ni kan läsa mer om mitt omdöme gällande mina Nike Free Run som jag köpte för ett år sen.

Nu har jag i alla fall gått snäppet längre och införskaffat ett par riktiga Vibram Fivefingers av modellen Bikila LS, en av de tunnaste barfotaskor du kan hitta på marknaden. Om du nu kan hitta dem. För mig var det ett letande utan ände i flera veckor. Jag har normalt 41 i skostorlek och eftersom Fivefingers ska sitta tajt rekommenderar Vibram att man gå ner ett snäpp, så 40 är alltså min storlek. En storlek som de flesta återförsäljare tycks ha svårt att ta in eller hålla i lager för slutsåld var den i alla fall överallt, undantaget några få färgvarianter som jag verkligen inte ville ha. Det blev inte lättare av att Vibram erbjuder en djungel av modeller för olika ändamål; utomhus, inomhus, terräng, crosstraining, vattentätt, tunnare och tjockare. Dessutom finns varje modell med kardborre- respektive snörningsförslutning. Och givetvis finns dessa i olika färger. Om jag hittade en färg och storlek som jag gillade var det nåt annat som inte stämde, att modellen var lämpad för fel ändamål eller att återförsäljarens pris var alldeles för högt. Du kan i princip hitta exakt samma modell för 790 kr såväl som 1590 kr. Och nu kommer vi till det största problemet med fivefingersskor; att försäkra sig om att onlinebutiken inte säljer piratkopior. Efter att ha besökt ett antal suspekta sidor googlade jag på #fake fivefingers piracy” och kom till Birthdayshoes.com som har en jättelång lista på kända onlineaffärer som säljer piratkopior av fivefingers. Så, om priset tycks vara för lågt för att vara sant så är det med stor sannolikhet så också.

Nu ville jag ju ha äkta fivefingers och inte vänta i 3 veckor på ett par från andra sidan jordklotet så mitt val föll på Addnature.com. Dessutom blev det Bikila LS istället för ett par vanliga Bikila. Skillnaden är att LS har resårsnörning fram och är öppnare vilket gör att den går att anpassa bättre i bredd. Det passar mig utmärkt eftersom jag har en relativt bred fot och höga vrister med kraftigt sluttande fotrygg. På premiären igår satt de perfekt. Efter lite fumlande fick jag på mig dem – det är rätt många tår som ska in och är man ovan kan det ta en stund så här i början. Men det är en fin frihetskänsla bara att gå i dem och skönt att hela tiden känna kontakten med underlaget. Gjorde några balansövningar på gymmet med perfekt resultat. Jag trodde faktiskt att de skulle vara lite hårda men tvärtom, mjuka och bekväma. Gick även in i gruppträningssalen och gjorde lite övningar från ViPR och Shape för att testa skorna. Perfekt! Det blir fem av fem från mig i betyg.

Jag ska tillägga att jag inte kommer att använda mina fivefingers till löpning eftersom jag fortfarande är skeptisk till barfotaskor för alla de som normalt sett inte springer barfota. Om du har läst boken Born to run av Christopher McDougall så vet du att det snabbaste folket i världen är en indianstam som springer just barfota. Men de har gjort det hela livet. Är man inte van vid det ska man nog räkna med att ta det lite lugnare eller åtminstone ha en lång inkörningsperiod. Kom ihåg att knäproblem inte alltid visar sig direkt utan kan komma efter flera år. Jag kommer i alla fall bara använda mina inomhus för gym, crossfit och gruppträning. Får se om jag flyttar fram gränserna lite längre fram. 🙂