Soma Move och Organic Bodywork – vacker och effektiv träning

Soma Move

Ikväll var jag och tog det första officiella Soma Move-passet, SATS nya holistiska s.k. ”animal workout” pass, på SATS Sundbyberg. En klar fullpoängare vars övningar påminner en del om yogans grunder och kampsporters fria stil. Soma betyder kropp på grekiska och just det ordet är huvudtemat i denna klass. Kondition och styrka i kombo med spänst, rörlighet och balans utlovas i reklamen för klassen och jag tycker jag får allt det och mer därtill. Det är en vacker klass också. Och rolig. För vem blir inte glad av djuriska rörelser i form av elefanter, hundar, kobror och hästar? Ett tag får vi också bära jorden på våra axlar likt guden Atlas. Men det är inte så tungt som det låter för alltsammans ackompanjeras av dramatisk och pompös filmmusik som ger dig extra kraft och hjälper till att skapa mystik. Stundvis känns det nästan som att jag är med i en Robinson-tävling. 🙂 Hela passet gör du på din matta så det är inga stora förflyttningar du gör. Däremot är det många repetitioner av olika mönster och teman som emellanåt återgår till ett ”grundmönster” rulla ner från stående, knäböj med armarna i ett V mot taket och rulla upp. Ungefär så. Och en annan viktig detalj är att det inte finns ett enda stopp i klassen vilket, i kombination med ett självvalt högt tempo, bidrar till ökad puls.

Du väljer själv vilket tempo du vill jobba i och här har vi kanske den största behållningen med Soma Move – du bestämmer därmed själv hur mycket du vill utmana dig själv. När du känner att du behärskar en övning rent tekniskt kan du antingen öka tempot eller att ta den till nästa steg genom att göra den svårare för att höja ribban. Jag kommer definitivt att fortsätta ta Soma Move i fortsättningen också eftersom jag tycker att den har perfekt balans av rörlighets- och konditionsträning.

Organic Bodywork

I morse tog jag också första officiella klassen av nykomlingen Organic Bodywork på SATS Spårvagnshallarna. Precis som Soma Move är den framtagen av Cecilia Gustafsson och Linus JohanssonHolistic Training. OBW hålls i en speciell sal som är uppvärmd till 38 grader och har hög luftfuktighet. Ja, du kanske känner igen konceptet från SATS megasuccé Hot Mojo. Organic Bodywork känns mer stilfull och vacker än Hot Mojo, men den ska inte vara lika tekniskt krävande som t.ex yoga och pilates. Dock tyckte jag att den var intensiv vilket kanske också är förklaringen till att klassen bara är 30 minuter lång. Jag som har väldigt lätt för att svettas svettades kopiösa mängder. Det ska bli intressant att få upptäcka klassen vidare under våren och jag rekommenderar den verkligen. Tror den redan är en succé för det är uppenbarligen kö till alla klasser på SATS.

Tack, SATS för två givande klasser som skiljer sig från det övriga utbudet.