Ökad intensitet + ökad effektivitet = roligare?

Reflekterar lite över den senaste tidens trend med korta och högintensiva intervallträningspass (HIIT). Relativt färsk forskning visar att sådan träning ger snabbare resultat i form av främst viktminskning och i viss mån kondition. Och träningsindustrin har inte varit sena att haka på. Nya koncept som ”30 är det nya 60” där 30-minuters intensiva klasser och pass med intervallträning och maxpuls som mål ersätter de gamla 60-minuterspassen allt mer. Vi ser det på SATS (GRIT Plyo, 30-20-10 och ABSolution etc.) och en rad andra träningskedjor.

Med 30-minuterspass ska vi inte längre kunna ursäkta oss med att vi inte har tid att träna.

Träningen anpassar sig alltså efter den moderna storstadsmänniskan som egentligen inte har tid att träna och som gärna vill att träningspasset ska vara överstökat så fort som möjligt. Men när jag nu är inne på ämnet, så undrar jag bara vad som hände med den där positiva och glada känslan som du får när du tränar något som du faktiskt gillar.

Vill jag att den känslan som infinner sig under pågående träning också ska vara snabbt förbi? Tränar jag enbart för effektens skull och för att få en kick efteråt?

Jag vädrar en del stress i resonemanget och i atmosfären kring konceptet, även om jag måste understryka att jag absolut inte dissar det. Jag tar själv regelbundet 30-minuterspass (även om jag försöker få till två klasser efter varandra så att det blir lite längre träning) men för mig kommer de aldrig att kunna ersätta ett 60- eller 75-minuterspass av min favoritklass. Även om färre kalorier förbränns.

Min erfarenhet är att den som har roligt på vägen är den som lyckas i längden. Den som enbart tillfredsställs av resultatet kommer oftast inte att lyckas på längre sikt. Vilken träningsintensitet och -längd du än väljer, tänk i ett långsiktigt perspektiv!

Vad tycker du? Kan träning vara roligt? Kan en 30-minutersklass kännas alldeles för kort? Och tycker du att det är okej att vägen till och från gymmet tar längre tid än din vistelse där? Är du ute efter snabba resultat på kort tid? Får det dig att känna dig mindre stressad då?