Rökfri 365 dagar!

Idag firar jag ett år som rökfri! Inga snedsteg, ”återfall”, inget röksug och ingen abstinens. Så otroligt skönt! Jag mår så mycket bättre och det mest fantastiska är att jag inte känner den minsta ”tomhet” eller ”meningslöshet” som jag som rökare trodde att jag skulle göra som rökfri. Inte för att jag ansåg att rökningen var det viktigaste i livet men min uppfattning var då att det skulle bli så mycket tråkigare utan  cigaretter. Det är raka motsatsen!
Nu är jag medveten om att jag är lite speciell. Jag har förstått att det är lättare för vissa och svårare för andra. I mitt fall tror jag på självdisciplin och karaktär. Mitt motto är att bara lova mig själv saker som jag kan hålla, annars ljuger jag för mig själv och ett sånt liv vill jag inte leva. Illusioner finns det redan för mycket av i livet som det är. VILJAN är den viktigaste faktorn. Om du inte innerst inne verkligen vill något kommer du troligtvis aldrig att lyckas med det.
Förutom alla positiva effekter av rökstoppet som du kan läsa om i mina inlägg här och här så har min kropp genomgått förljande förändringar efter 1 år enligt Slutarokalinjen.org:
Efter 1 år
  • har du snabbt minskat risken för förträngningar i dina blodkärl och risken för hjärtinfarkt är bara hälften så stor som om du hade fortsatt att röka
  • har ditt immunförsvar blivit bättre, du kan lättare stå emot förkylningar och andra sjukdomar
  • är risken för att du skall få allergier och luftrörskatarr betydligt mindre
  • har din kropp fått förmågan att snabbare läka magsår och minskat risken för återfall
  • har du sluppit lägga ut pengar för din dagliga cigarettkonsumtion 365 gånger
  • har du fått en friare tillvaro och är inte längre beroende av nikotin

Hämtat från Slutarokalinjen.org.

Givetvis kommer min kropp att fortsätta återhämta sig framöver. Det kan ta upp till 5-10 år innan en rökares kropp är närapå återställd. Helt återställd blir man nog aldrig eftersom dumheter ofta sätter sina spår. Men lungorna fortsätter att återhämta sig och blir vitare och vitare för varje månad som går. All tjära och nikotin som färgat dem gråsvarta transporteras sakta men säkert bort i och med bl.a. cellförnyelsen. Om  ungefär 5 år kommer risken för flera former av cancer och även stroke att ha minskat betydligt.

Som en liten  present till mig själv har jag nu efter ett år mer än 18 000 kr i ”cigarettpengar” på sparkontot benämnt ”rökfritt” på banken. Det betyder att vespan jag köpte i höstas därmed är betald! 😀