Stabiliseringsoperation axelled

Tidigt i morse blev jag skjutsad till Sabbatsbergs Sjukhus för stabilitetsoperation av min axelled. Enligt Dr Olerud som utförde operationen är det en rutinoperation som är en av de vanligare. För mig var det dock första gången på operationsbordet så visst var det lite extra pirrigt. Jag valde att göra artroskopi, dvs. titthålsoperation av axeln. Dels för att ingreppet skulle bli ganska litet sett på huden och dels för att detta val skulle innebära fortsatt full rörlighet gentemot alternativet som skulle innebära att axeln inte skulle kunna vridas lika många grader i horisontellt läge. Efter smärtstillande och narkos satte operationen igång.

Här är själva operationsberättelsen om den nu säger något…

 

Ortopedjournal Sabb

Instabilitet i höger axel sedan 2007. Efter diskussion har vi bestämt transartroskopisk Bankart.

M244B, främre instabilitet hö axel.

NBH71 Artroskopisk stabiliseringsop ad modum Bankart.

Olerud

Generell anestesi. Axeltopp. Utritar benstrukturer med tuschpenna. Bakre ingångsportal. Främre övre samt främre nedre arbetsportal. Identifierar skadan. Labrum avlöst från kl 5 till kl 2. Ganska stor, fritt hängande i leden. Etablerar mina arbetsportaler. Iborrar ett ankare kl 4.30 med två trådar. Tar ett rejält tag om labrum en halv cm längre ner och syr upp mot glenoiden med första tråden. Tråd två på 5-7 mm kraniellt om densamma eller om den tidigare och knyts upp mot glenoiden. Iborrar ankare 2 ungefär kl 3. Vid provokation rycks ankaret ut varför jag iborrar ett nytt ankare kl 2.30. På liknande sätt knyts de bägge trådarna runt ett rejält tag runt labrum och kapsel. Får en försvarlig vall framför glenoiden och ett vattentätt system med trådar på ca 7 mm från varandra. Ingreppet avslutas.

 

Bankart_LesionVaknar upp på uppvaket helt nedblodad eftersom en kanyl tydligen hade lossnade under operationen. Sviterna efter narkosen var nog värre än den värsta influensan jag haft, jag är tydligen narkoskänslig har jag fått lära mig. Ortopeden som utfört operationen berättar att allt gick väldigt bra, att skadan var något större än de först kunnat se på magnetröntgen men att alla kapsel-labrumkomplex återfixerats till ursprunget.

Arm och axel var redan fixerade med axellås när jag vaknade upp så efter att jag hade vaknat till ordentligt blev jag hemskickad med recept på Citodon (3 tabletter 4 ggr dagligen(!)) och ordination om en veckas total vila.

Rehabiliteringen ska påbörjas tillsammans med sjukgymnast om 4 veckor. Innan dess ska axellåset vara på dygnet runt och axeln får inte utåtrotera mer än 90-gradersplanet, d.v.s underarmen fram. Efter detta mobilisering och full belastning efter ca 3 mån.

Yes! Nu kör vi! 🙂