Axelluxation på Crosstrainingen. Igen

Idag på lunchträningen hände det för andra gången på kort tid att min axel gick ur led, dvs. den luxerade och precis som för ca en månad sen så hände detta på en crosstraining-klass, denna gång på SATS Zenit. Min axel har luxerat ett antal gånger, har tappat räkningen nu men det har säkert inträffat en 7-8 ggr, så lyckligtvis går ”återställandet” numera på ”rutin”. Tack vare att jag har bra kroppskännedom och hyfsade anatomiska kunskaper lyckas jag alltid få tillbaka ledhuvudet in i ledhålan helt själv även om det görs med en stor portion smärta i ligament och omkringliggande muskulatur. De sekunder som axeln är ur led kan närmast beskrivas som förlamning av hela det kroppspartiet. Efter att jag med hjälp av vänster hand hade fått tillbaka höger axel i rätt läge kunde jag fortsätta passet men lät bli att ta emot medicinbollar mer den dagen.

Till saken hör att jag redan varit på läkarbesök efter min förra luxation för en månad sedan och har en remiss till en av landets främsta ortopeder på Sabbatsbergs Sjukhus inom kort. Axelleden ska magnetröntgas till att börja med och sen ska vi diskutera vilka åtgärder som ska tas; stabiliserande och förebyggande styrketräning eller operation och i så fall vilken typ av op det blir.

Fortsättning följer!