Mina nya NikeID Free Run 2.0

Trenden med träningsskor går mer och mer mot barfotasulor och givetvis vill jag haka på och testa detta. En av de stora fördelarna med en barfotasula är att fotens alla leder får fungera som den stötdämpare foten faktiskt är tänkt att vara i och med att foten får större rörelsefrihet. Dock är det en sula som inte alla bör ha, i synnerhet om man är dåligt tränad eller har exempelvis knäproblem.

Nike har en serie barfotaskor som de kallar Free Run. Sulan på dessa är inte tunn som t.ex. Vibram Fivefingers utan är ganska tjock, från centimetern upp till ca 2,5 centimeter där den är som tjockast vid hälen. Så hur kan detta vara en barfotasko? Jo, sulan är uppdelad i massor av små ”kuber” som gör att sulan kan böjas och bändas ganska kraftigt. Samtidigt ger den dämpning och stöd för fötter och knän. Ett bra val tänker jag som mest har sprungit i vanliga Asics större delen av mitt liv.

Nikes koncept NikeID går ut på att du med hjälp av ett onlineverktyg själv designar din sko. Förutom att välja skostorlek kan du välja mellan två bredder samt 2-3 olika sulor för olika ändamål. Dessutom kan du bestämma stadgan på skon i och med att du kan välja till eller bort en s.k. ”shield”, ett skyddande lager som ger mer support. Sen kan du givetvis välja färg på skosnören, flärpar, Nikes Swoosh-logga, över- och undersulor, stickning/tyg och en del andra smådetaljer. Möjligheterna att forma sin egen unika sko är alltså med detta verktyg oändliga.

Jag har valt utan shield för att jag ville ha en mjuk sko och inte så mycket stöd eftersom jag har ganska starka fötter. Det har visat sig funka väldigt bra även om skon stundvis kan kännas något sladdrig när man t.ex. hoppar i sidled, foten liksom glider inne i skon eftersom den är så elastisk. En annan nackdel är att en del av sulan går att få i valfri färg men är då målad vilket gör att allteftersom skon slits skavs färgen av och det svarta gummit kommer fram. Inte så snyggt när man som jag valde vitt. Men i övrigt är skon kanon, sulan är fantastisk och fungerar bra att springa med. Det är ju trots allt en löparsko även om jag i min ”konfiguration” mer har skapat en inomhussko som jag mest använder på gymmet och på gruppträningsklasser.

I övrigt lätt att tvätta, torkar fort efter tvätt och hittills har de inte börjat lukta eller något vilket borde tyda på att det är bra ventilation i dem. Stort plus att de tar så lite plats.

NikeID Free Run 2.0 får en stark fyra av mig. Om den målade randen på sulan inte hade varit målad och om priset (1 850 kr) hade varit något lägre hade den fått en femma. Sen tycker jag att det är tråkigt att NikeID bara tillverkas i USA, att kunna tillverka dem i Europa skulle kunnat korta väntetiden för oss som bor här. Det tog trots allt 2-3 veckor innan de var färdigtillverkade och därefter tillkom leverans från USA, så räkna med en månad innan du har dina dyrgripar på fötterna.

http://store.nike.com